Rigojanči

Sastojci:
Biskvit:
4 jaja 
80 g šećera u prahu 
175 g maslaca (sobne temperature) 
100 g čokolade za kuhanje 
50 g glatkog brašna 
30 g kakaa
Nadjev:
4 dl slatkog vrhnja 
200 g čokolade za kuhanje 
0,6 dl ruma 
1 žlica ekstrakta vanilije
Glazura:
200 g čokolade za kuhanje 
4-5 žlica vode 
2 žlice maslaca
Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s malo soli i 50 grama šećera.
2. Izlomite čokoladu na komadiće i rastopite je na 2-3 žlice vruće vode uz neprestano miješanje.
3. Istucite maslac sa šećerom. Polako dodajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu i jedan po jedan žutanjak. Kad je smjesa dobro istučena, dodajte polovicu tučenih bjelanjaka, kratko promiješajte i prelijte preko preostalog snijega od bjelanjaka. Pospite brašnom i pažljivo umiješajte u smjesu dok se brašno posve ne prožme
4. Maslacem premažite lim i pospite kakao prahom (kao što se posipa brašnom). Izlijte smjesu ravnomjerno u lim i pecite do 15 minuta na 175 ⁰C, dok se rubovi lagano ne odvoje i biskvit bude pečen
5. Biskvit, koji mora ostati tanak, ostavite da se dobro ohladi.
6. Zagrijte slatko vrhnje skoro do vrenja, uklonite s vatre, ubacite sitno izlomljenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Vrhnje s rastopljenom čokoladom ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.
7. Ohlađeni biskvit vodoravno pažljivo razrežite na dva dijela. U ohlađeno vrhnje dodajte rum i vaniliju i istucite u čvrstu kremu. Položite donju koru biskvita u lim, premažite kremom i poklopite drugom korom.
8. Na vatri zagrijte malo vode do vrenja. Ubacite sitno izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Za glatku, svilenkastu glazuru dodajte malo maslaca. Prelijte je preko kolača i stavite u hladnjak preko noći.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ODLIČNA ČOKOLADNA TORTA

MILKA TORTA

Kinder bueno torta bez pečenja kao čokoladni chesecake