Kako da ubrzate svoj metabolizam?



Prema definiciji, metabolizam je kombinacija dva procesa – katabolizma i anabolizma. Prvi je raspad različitih molekula naše ishrane kako bi se stvorila energija, dok je drugi proizvodnja svih jedinjenja potrebnih ćelijama za normalne telesne funkcije. Dakle, metabolizam je usko povezan sa našim načinom ishrane ali i načinom na koji svakodnevno tretiramo naše telo.
Ubrzavanje metabolizma može se vršiti uz pomoć brojnih metoda, od izbora ishrane do načina života. Poboljšana brzina sagorevanja masti od strane tela je ključna komponenta metabolizma. Mnogi oštećuju anaboličke i kataboličke procese kroz određene dijete.
Protein je jedan od najvažnijih elemenata bilo koje ishrane, ali je ključan i u razvoju mišića. Stoga konzumirajte hranu bogatu belančevinama ukoliko želite da povećate efikasnost vašeg metabolizma.
Vodite računa o ravnomernom unosu kalorija tokom dana jer ćete tako povećati metaboličku fleksibilnost i poboljšati efikasnost sagorevanja masti.
Vežbajte! Istraživanja su pokazala da je redovno vežbanje jedan od najosnovnijih načina za poboljšanje metaboličkog „tempa“.
Povećajte unos omega 3 masnih kiselina koje utiču na nivo leptina, što je hormon koji je u direktnoj vezi sa sagorevanjem masti.
Jedite namirnice bogate gvožđem jer je taj mineral neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Pijte više mleka jer sadrži molekul pod nazivom – nikotinamid ribozoid koji može efikasnije pretvoriti masti u energiju!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ODLIČNA ČOKOLADNA TORTA

MILKA TORTA

Kinder bueno torta bez pečenja kao čokoladni chesecake