Tulumbe

SASTOJCI :
Za testo :
– 4 krupnija jaja,
– 4oo ml vode,
– 1oo ml ulja,
– 25o gr brašna,
– 2 kašičice šećera,
– prstohvat soli,
– 1 L ulja za prženje.

Za sirup :
– 1 kg šećera,
– 6oo ml vode,
– kriške od pola limuna.
PRIPREMA :
Pre sve, moram da napomenem da preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lepooo ohladi. Ovo je jako bitan korak.
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte.
Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi.
Dok se testo hladi vi penasto umutite jaja.
Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite.
Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je.
Tim testom punite špric za tulumbe.
U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja.
U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 1o cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti.
Uključiti ringlu na 4 (od 6) i staviti tulumbe da se prže. U početku će se same okretati a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
Kada poprime zlatnu boju po žljebovima vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu).
Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 1o minuta.


Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže.





Kada je druga tura gotova prvu poređati u pleh a u sirup spustiti novu turu.
Ponoviti dok ima testa.
Kada su sve tulumbe gotove preliti ih sirupom i prekriti folijom.
Ostaviti ih u frižideru da se hlade.
Od navedene količine se dobije oko 4o tulumbi

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ODLIČNA ČOKOLADNA TORTA

MILKA TORTA

Kinder bueno torta bez pečenja kao čokoladni chesecake