Pekarski krompir

Možda vam prženje krompirića isprva deluje kao veoma lak posao – očistim krompir, isečem i zapečem. Ali, da li vam svaki put ispadne ukusan, ili ponekada ume da se raspadne, ostane tvrd ili bude bljutav, bezukusan?
Ako je slučaj da svaki put ispadne drugačije, jasno je da morate ispratiti rutinu po kojoj će se krompirići savršeno ispeći. Spolja hrskavi i fino začinjeni, iznutra mekani i sočni.
Pomfrit se smatra nezdravim obrokom, ali, krompiriće ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bili ukusni. Možete ih ispeći u rerni, i tako dobiti nešto zdraviji obrok, koji može da papira pomfritu.
Zbog toga su kulinari izmislili takozvani “pekarski krompir”, koji se sa lakoćom priprema, ali, potrebno je znati par odredjenih caka kako bi on svaki put bio savršeno ukusan…

Osnovni recept

Potrebni sastojci za pripremu:
  • 1 kilogram krompira
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 100 grama maslinovog ulja
  • Soli po ukusu
Postupak pripreme:
Krompir oljuštite, zatim isecite na četvrtine, potom ga obarite u slanoj vodi. Pazite da se krompir ne prekuva, te postane previše mekan – potrebno je da viljuška lako prodje kroz njega, ali da se ne raspadne kada ga ubodote njome. Test da je krompir taman skuvan, jeste kada zabodete viljušku i podignete krompir, a on ne spada sa nje.
Tada sklonite krompir sa ringle pa ocedite. Istresite ga u cediljku, da se dobro ocedite od vode, a zatim pospite brašnom i mrdajte cediljku kako bi se brašno ravnomerno rasporedilo po svakom krompiriću. Možete iskoristiti i obično belo brašno, mada je sa kukuruznim nešto hrskaviji ukus.
Sada odgovarajuću tepsiju nauljite, pa ubacite u rernu da se kratko zagreje ulje. Kada krompiriće spustite u toplo ulje, neće se lepiti za pleh tokom pečenja. Dok, ukoliko ih ubacite sa hladnim uljem, oni će se lepiti.
Dakle, kada se ulje zagreje, ubacite krompiriće pa protresite tepsiju da se krompirići oblože uljem. Dodajte još malo soli ili neke druge začine po ukusu – biber, peršun, origano..pa zapecite krompiriće na 200 stepeni. Trebalo bi da su gotovi kroz 15-20 minuta, a znaćete da jesu kada fino porumene. Izvadite pa poslužite dok su topli.

Pekarski krompir sa jajima

Malo drugačiji pekarski krompir, kao potpuno jelo. Preliv od jaja daje poseban šmek, kao i upotreba maslaca, koji krompir učini savršeno mekanim…
Potrebni sastojci za pripremu:
  • 1 kilogram krompira
  • 3 jajeta
  • 300 mililitara mleka
  • 2-3 čena belog luka
  • 50 grama maslaca
  • Soli po ukusu
Postupak pripreme:
Krompir oljuštite pa isecite na tanje kolutove, zatim posolite po ukusu. Utrljajte so lepo sa svih strana, a možete dodati malo vegete, bibera ili neki drugi začin po vašem ukusu.
Jaja umutite sa mlekom dobro, pa dodajte sitno seckani, ili još bolje izgnječeni beli luk.
Odgovarajuću tepsiju premažite maslacem, zatim poredjajte krompir. Preko krompira ide preliv, pa preko preliva još par komadića maslaca.
Zapecite krompiriće na 200 stepeni oko pola sata. Kada se uhvati korica od jaja odozgo, i kada fino porumeni, znaćete da je gotovo. Izvadite iz rerne da se malo prohlade, pa poslužite.

Pekarski krompir sa batacima

Za sve ljubitelje pilećeg mesa, tačnije bataka… Savršeni obrok, i kada imate i kada nemate ideju šta danas da kuvate za ručak.
Potrebni sastojci za pripremu:
  • 1 kilogram krompira
  • 4 pileća bataka
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Prstohvat soli
  • 200 mililitara maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
Postupak pripreme:
U odgovarajućoj činiji pomešajte začine, pa dodajte ulje i izmešajte. Ubacite batake u tu mešavinu, pa dobro izmešajte da začini oblože batake. Isecite batake na par mesta, kako bi dobro upili začine. Ostavite ih da se mariniraju najmanje pola sata, a najbolje do dva sata.
Krompir oljuštite pa isecite na četvrtine, ili kako vam odgovara. Vodu zagrejte u odgovarajućoj šerpi, zatim spustite krompiriće i obarite ih na kratko, tek 5 minuta, da blago omeknu.
Dakle, nije potrebno da se skuvaju, već da samo malo omeknu – tako će biti ukusniji kada se ispeku. Izvadite krompiriće nakon tih 5 minuta, pa procedite.
Sada, odgovarajući pleh lepo nauljite, pa ubacite u rernu da se ulje zagreje, na kratko. U toplo ulje odmah stavite krompir najpre, ravnomerno ga rasporedite po celom dnu. Preko krompira poredjajte batake, a na kraju dodajte cele čenove belog luka i grančicu ruzmarina.
Ubacite pleh u zagrejanu rernu, pa pecite krompiriće i batake na 200 stepeni oko pola sata, manje-više, u zavisnosti od jačine rerne i debljine bataka. Gotovo je kada meso bude mekano, a i krompirići takodje.
Ovo jelo je preukusno, posebno za sve ljubitelje piletine. Krompirići su savršeno sočni, a sve divno miriše na ruzmarin, uz blagi ukus belog luka…oduševićete se.

Pekarski krompir sa kobasicom

Malo pikantnije…
Potrebni sastojci za pripremu:
  • 10 krompira
  • 3 pruta kobasice po ukusu
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • So i začini po ukusu
  • 200 mililitara maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna
Postupak pripreme:
Oljuštite krompir, pa isecite na četvrtine. Kobasice isecite na manje delove. Crni luk iseckajte na sitno.
Pomešajte maslinovo ulje, brašno i začine, da se dobije ujednačena smesa, odnosno preliv. U taj preliv ubacite krompire, pa dobro utrljajte da se oblože. Poredjajte ih zatim u odgovarajući pleh.
Preko krompira složite kobasice, pa na kraju dodajte beli luk u komadu, ne seckan. Po ukusu dodajte i malo peršuna, bosiljka, ruzmarina…
Pecite krompiriće i kobasice na 200 stepeni, oko pola sata, da se fino uprže. Kada omeknu i zamirišu, gotovi su. Izvadite iz rerne pa poslužite toplo.

Pekarski krompir sa slaninom

A sada malo kaloričnije… 😀
Potrebni sastojci za pripremu:
  • 1 kilogram krompira
  • 200 grama mesnate slanine
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • 3-4 čena belog luka
  • So i začini po ukusu
Postupak pripreme:
Oljuštite krompir pa isecite na četvrtine. Skuvajte potom u slanoj vodi, tačnije, napola skuvajte. Nije potrebno da krompir postane skroz mekan, već da bude blago skuvan, još uvek tvrd iznutra.
Ocedite krompir od vode zatim, pa pomešajte sa peršunom. Ulje zagrejte u tepsiji pa ubacite krompiriće. Preko krompirića složite parčiće slanine, i na kraju dodajte čenove belog luka.
Krompiriće i slaninicu pecite na 200 stepeni, a znaćete da je gotovo kada krompirići dobiju finu boju, i slaninica se uprži. Izvadite iz rerne pa poslužite dok je još toplo.
S obzirom da je jelo prilično kalorično, izvucite stvar sa bogatom vitaminskom salatom i čašom limunade 

Pekarski krompir sa povrćem

Imam ja i laganiju varijantu, za sve one koji poste, ili su na dijeti… Tačnije, za one koje izbegavaju kalorije i slaninicu!
Mala šala, i ovako pripremljen krompir itekako je ukusan. Odličan je i kao prilog, ali i kao glavno jelo uz bareno meso, ribu ili salatu…
Potrebni sastojci za pripremu:
  • 1 kilogram krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 3 veće šargarepe
  • So, origano i  paprika po ukusu
Postupak pripreme:
Krompir oljuštite, pa isecite na kolutove srednje debljine. Paprike operite pa isecite na trakice, luk na kulotove a šargarepu na kocke.
Svo povrće pomešajte, pa dodajte oko 100 mililitara ulja, i začine po ukusu. Preporučujem malo soli, origano i alevu papriku – nju obavezno, daje poseban šmek. Može i malo kari začina.
Sve izmešajte da ulje i začini skroz oblože povrće, pa prebacite na tepsiju. Uključite rernu da se zagreje, pa ubacite tepsiju i pecite povrće dok fino ne omekne. Izvadite i poslužite odmah dok je toplo.
Po ukusu možete dodati belo pileće meso, oslića i slično – zdravije meso. Za dane posta iskoristite ukusnu ribu, a za dane kada ne postite iskoristite belo meso. Možete dodati i komade kozjeg sira, jelo će tako dobiti poseban šmek.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ODLIČNA ČOKOLADNA TORTA

MILKA TORTA

Kinder bueno torta bez pečenja kao čokoladni chesecake